Paroda "Sapnų variacijos"

Realybė. O gal – svajonės ir sapnai? Emocinių melodijų judėjimas ar minties architektūra? Tuo domisi tapytojas Nerius Vaitkus, kuriam sapnai ir muzika – bene svarbiausi įkvėpimo šaltiniai. Ir neribota erdvė tapybinio polėkio skrydžiams. Abstraktūs vaizdai, viliojantys tolimų asociacijų keliais, stiprūs potėpiai, daug judesio ir aktyvios spalvos – toks kūrėjo meninis „žodynas“, kuriuo išsakytus tekstus nelengva perprasti. Autorius, žinoma, pagelbsti: paveikslų pavadinimuose atrandame nuorodas apie pilnaties sapnus ir jausmų protrūkius, siurprizus ir paslaptingas šifruotės, pavasario žiežirbas ir drugio efektus, netikėtus taškus ir probrėškas... Bet iš esmės – tai atviri kadrai, nesislepiant, kad keliaujama iki nežinomų erdvių ir neatrastų visatų.
Tai, kas tikrai pajuntama N. Vaitkaus kūriniuose, yra įtampa ir drąsa, būdinga ieškančiam žmogui, vis sąžiningiau keliančiam esminius klausimus sau ir Gyvenimui. Vis atviriau žvelgiančiam į iškylančius atsakymus – nepataikaujant sau, nemeluojant kitiems. Atsidėjęs vidinių visatų žvalgytuvėms, tapytojas tarsi juda tarp sprendimų „susitarti?“, „ištiesti ranką?“ ar – „paleisti?“... „Pamiršti?“ ar „panaudoti?“. Manevruoja tarp struktūruojančio proto ir intuityvaus jausmo galių. Menininko savirefleksijai būdingi ironijos dažniai, raiškos laukui – monologinės struktūros, tačiau negali nepastebėti, kad patirtys ir suvokimai čia skleidžiasi turtingomis niuansų vėduoklėmis. Todėl paveikslų languose atsiveria miražiška, reliatyvi – nes subjektyvi – būtis. Viskas kinta – vieno atsakymo nėra. Užtat išlieka slėpiningas netikrumo žavesys. O kažkur jo gelmėje sūkuriuoja Tiesa.
Tiesa, neabejotinai, yra pirmiausiai Tiesa Sau. Bet tai ir yra svarbiausia. Panašiam saviugdos ir savianalizės judesiui autorius neakivaizdžiai įkvepia ir atidesnį žiūrovą. Paveikslų skaitymo praktika praverčia. Ypač lavinant vidinę regą ir introspekcijos švyturiais bandant išvalgyti savuosius vandenynus.

Nerius Vaitkus – lietuviško ir vokiško kraujo galias panaudojantis kūrėjas, derinantis savyje verslininko ir menininko profesijas. Šiaulių universiteto Dailės ir menų fakultete baigtas dailės studijas ir vitražo specialybę ilgam buvo atidėjęs į kasdienybės paribius: užsiėmė verslo vadyba Vokietijoje ir Lietuvoje. Tačiau 2017 m. spontaniškai grįžo prie tapybos ir jau spėjo surengti apie 10 parodų Lietuvoje ir Vokietijoje. Gyvena Kaune. 2023 m. įstojo į Lietuvos dailininkų sąjungą ir sėkmingai stiprina LDS Kauno skyriaus tapytojų pajėgas.


Menotyrininkė Violeta Jocienė

 

www.nerius.art

https://www.instagram.com/nerius.art/

https://www.facebook.com/artnerius.v/

Renginys skirtas:  dzieci , nastolatki , dorośli ludzie , seniorzy
Wydarzenie odbyło się:
2024 lutego 02
Trwanie 28 d.
Dzielić