Verdenės Monikos Valkiūnaitės tapybos darbų paroda NUOTRUPOS IŠ SAVANŲ

Pirmoji savanų ciklo užuomazga pasirodė 2020 metais, antrojo karantino metu man gyvenant su draugais vienkiemyje, vis užsnigtiems, įkalintiems ir atskirtiems tarp nepravažiuojamų kelių ir Vyriausybės paskelbtų judėjimo ribojimų. Tuo metu pradėtas dailininko dienoraštis, kuriame vaizduoti likimo sesių ir brolių pasiūlyti gyvūnai, ilgainiui nubloškė į nuolatinį tolumų, pločio ir vaikystės ilgesį. Daug galvojau apie Afriką, apie tai, jog niekada ten nebuvau, jog ten viskas turėtų būti visiškai kitaip nei Lietuvoje, kurioje vien pusnys ir šaltis, kartais po langais prabėganti ta pati lapė.
Savanose niekuomet neteko būti, todėl visa ši kūrybinė kelionė, pasibaigusi savanų ciklu, įgijo magijos, burtų atspalvį, paversdama kūrybinį procesą nuolatiniu klajojimu sapne, kuriame dauguma sutiktų veikėjų ir būtybių nėra tikri, o visa lieka tik keistais fragmentais, ir nuolat gožiama nuojautos, jog esama dar kažko didesnio už viso, ties regėjimo lauku vykstančio veiksmo.
Gyvūnai, kurių mintį, užuomazgą vaizduoju paveiksluose, man buvo matyti tik zoologijos soduose didesniuose Europos miestuose, nuotraukose ir, pagrindiniu įkvėpimo šaltiniu tapusiose vaikiškų enciklopedijų iliustracijose.
Ciklo paveiksluose vaizduojamų savanų bei gyvūnų nenorėjau nei tiksliai atkartoti, nei pabrėžtinai disnėjiškai sulengvinti, vienintelis noras buvo atskleisti santykį su niekaip nesibaigiančia vaikyste, nuolat tūnančia pasąmonėje tiksliai neapibrėžtais pavidalais, ir kartais vis kyštelėjančia dramblio ausį visose situacijose, net bandant įsivaizduoti gyvūnus ir vietas, kurių niekada neteko gyvai matyti natūralioje aplinkoje.
Visas tapybos ciklas yra savotiška savanos pavidalo scenografija, skirta suaugusio žmogaus vaikystei dideliame pasaulyje, po mažu netenkančiame apibrėžties.

Apie autorę:
Verdenė Monika Valkiūnaitė baigė scenografijos magistro studijas Vilniaus dailės akademijoje.
Sukūrė scenografiją Kretingos vaikų ir jaunimo teatro „Atžalynas“, Klaipėdos lėlių teatro spektakliams.
Nuo 2023 Lietuvos dailininkų sąjungos narė.
Dalyvauja grupinėse parodose, surengė septynias personalines parodas.

Meant for audience:  kids , teenagers , adults , seniors