Druskininkų vasara su M. K. Čiurlioniu | „Ką šiandien norėčiau papasakoti Čiurlioniui?“

KĄ ŠIANDIEN NORĖČIAU PAPASAKOTI ČIURLIONIUI?

Petras Geniušas (fortepijonas)

Charizmatiškas bei nenuspėjamas fortepijoninės muzikos grandas Petras Geniušas greta vokiečių genijaus R. Schumann ciklo „Bunte Blätter“ („Margi lapeliai“) specialiai paruošė ir XXI tarptautiniam menų festivaliui „Druskininkų vasara su Čiurlioniu“ dovanoja ypatingą dovaną – solines improvizacijas M. K. Čiurlionio kūrinių motyvais „Ką šiandien norėčiau papasakoti Čiurlioniui?“.

„Improvizaciniu virusu“ atlikėjas „serga“ jau ne vienerius metus, o publika jau turėjo galimybių pasigėrėti P. Geniušo naujomis idėjomis su šio žanro meistrais V. Čekasinu, L. Mockūnu ir kt.

P. Geniušas gimė muzikų šeimoje Vilniuje. Studijavo pas prof. Jurgį Karnavičių Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, vėliau pas prof. Verą Gornostajevą Maskvos konservatorijoje. Pelnęs keletą aukščiausių apdovanojimų prestižiniuose pianistų konkursuose (tarp jų – II premiją Pilaro Bayona’os pianistų konkurse Saragosoje (1989 m.); I premiją Y.C.A.A. tarptautiniame pianistų konkurse Oberline ir III premiją A.M.S.A. pasauliniame pianistų konkurse Sinsinatyje (1991 m.); I premiją Palm Byčo tarptautiniame kviestinių pianistų konkurse (1992 m.)), jis įsitvirtino kaip vienas talentingiausių ir brandžiausių savo kartos pianistų. Tęsdamas nuolatinę koncertinę veiklą Lietuvoje, P. Geniušas pelnė ir tarptautinį pripažinimą savo pasirodymais daugiau nei keturiasdešimtyje šalių bei garsiausiose pasaulio koncertų salėse – Sankt Peterburgo filharmonijos Didžiojoje salėje, Linkolno centro „Alice Tully“ ir „Avery Fisher“ salėse Niujorke, Tokijo „Geijitsu Geikijo“ ir Vienos „Musikverein“. Įgimtas žingeidumas jį skatina neapsiriboti vien klasikinio pianisto patirtimi ir veikla, todėl nenuilstamai plečia savo muzikinį akiratį – nuo anglų virginalistų ir įvairių pasaulio tautų folkloro iki avangardinės muzikos, džiazo ir elektronikos. Grįžtamuoju ryšiu visi šie interesai praturtina ir paties pianisto klasikinio muzikavimo praktiką. Šalia išlavinto muzikinio skonio, technikos ir jautrumo garsui, tai viena vertingiausių šio pianisto savybių.

Už plačią koncertinę ir kūrybinę veiklą, P. Geniušas buvo įvertintas Lietuvos nacionaline meno ir kultūros premija (1992 m.) ir Pasaulio intelektinės nuosavybės organizacijos (WIPO) premija (2004 m.). 2011 m. pianistas apdovanotas Kultūros ministerijos garbės ženklu „Nešk savo šviesą ir tikėk“, o 2015 m. – Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžiumi.

Bilietai: https://bit.ly/Geniušas
Renginys bus filmuojamas, fotografuojamas, viešinamas.

Organizatorius: Druskininkų kultūros centras
Koncerto partneris: Druskininkų M. K. Čiurlionio meno mokykla
Finansuoja: Lietuvos kultūros taryba ir Druskininkų savivaldybė
Festivalio sumanytojas: Lietuvos muzikų rėmimo fondas

Renginys skirtas:  vaikams , paaugliams , suaugusiems , senjorams