Koncertas su pasakojimais Theatrum Mundi: baroko muzikinės vizijos

Projektas „Sparse PLUS - Supporting & Promoting Arts in Rural Settlements of Europe“.

Theatrum Mundi: baroko muzikinės vizijos.

Theatrum Mundi (liet. Pasaulio teatras) – tai baroko epochoje (XVII a. -XVIII a. pirmoje pusėje) populiari metafora, apibūdinanti baroko žmogaus pojūtį, kad gyvenimas ir mirtis – tai dramatiškas spektaklis, vykstantis priešais mūsų akis. Terminas barokas kilęs iš portugališko žodžio “barocco”, reiškiančio netaisyklingą perlą – jo formos neįmanoma apibūdinti geometriniais terminais, jo pavidalas dinamiškai keičiasi prie skirtingo apšvietimo, gaudydamas šviesas iš šešėlius, jis yra keisto, neįprasto grožio.

Tokia ir baroko muzika – judri, vingri, pilna labai ryškių kontrastų, virtuoziška, kibirkščiuojanti, improvizuojanti. Joje pasitelkti visi retorikos meno elementai, siekiant sujaudinti, paveikti, perkeisti klausytoją – prajuokinti, nustebinti, pravirkdyti, sukelti šiurpą, sužadinti atgailą, užkurti džiaugsmo ugnį ir t.t. Kartais baroko muzika yra labai rafinuota ir išlaikyta, kaip rūmų etiketas, o kartais jausmai joje reiškiami neįprastai stipriai, net natūralistiškai.

Koncertinė/edukacinė programa “Theatrum Mundi” - tai muzikinė kelionė nuo ankstyvojo baroko XVII a. pradžioje iki vėlyvojo baroko XVIII a. viduryje, susipažįstant su svarbiausiais itališko, prancūziško, angliško, vokiško ir ispaniško baroko kompozitoriais
(C. Monteverdi, A. Vivaldi, J. Dowland, H. Purcell, J-Ph. Rameau, J. S. Bach, G. F. Handel ir t.t.), šioms šalims būdingais savitais stiliais, su svarbiausiais baroko personažais, tokiais kaip Amūras ar Venera, su dažniausiai perteikiamais jausmais (triumfas, rauda, ironija, meilė, kerštas, atgaila ir t.t.), su šokio, improvizacijos elementais ir kitais svarbiais aspektais, padedančiais šią muziką pažinti ir pamilti.

Koncertinę programą atliks ir apie kūrinius papasakos baroko muzikoje besispecializuojanti dainininkė Renata Dubinskaitė, kuri taip pat yra menotyros mokslų daktarė, lektorė, straipsnių apie meną ir muziką autorė, ir klavesinininkė Vaiva Eidukaitytė Storastienė. Atlikėjos keliauja su lengvai transportuojamu klavesinu, koncertuoja pasipuošusios istoriniais kostiumais.

Programos trukmė – 1 val.
Renginys NEMOKAMAS

Projektą „Sparse PLUS - Supporting & Promoting Arts in Rural Settlements of Europe“ finansuoja #Europoskomisija, #KūrybiškaEuropa, #Lietuvoskultūrosinstitutas

Renginys skirtas:  vaikams , paaugliams , suaugusiems , senjorams
spalio 25 18:00
Trukmė 1 val.
Vietos tipas Istoriniai objektai
Facebook Nuoroda
Dalintis su draugais