Paroda "Čiurlioniai: gyvenimas muzikoje"

Čiurlionių namai nuo seno buvo kultūros židinys, spinduliavęs muzikinę kultūrą visam Druskininkų miesteliui ir parapijai. Paroda "Čiurlioniai: gyvenimas muzikoje" supažindins lankytojus su Lietuvos kontekste išskirtine muzikų šeima – Čiurlioniais.  

Ši šeima labai didelį dėmesį skyrė muzikos instrumentams ir jų kokybei. Garsių firmų instrumentai valstietiškai inteligentiškame jų namų interjere liudija, kad muzikos vaidmuo čia nebuvo tik auklėjamasis, bet turėta ryškių profesinių ambicijų groti ir kurti muziką. 

Druskininkų bažnyčios vargonininkas Konstantinas Čiurlionis buvo parapijoje nelyginant koks nors ,,kultūros apaštalas“: jis mokė savo vaikus muzikos, subūrė ir vadovavo pirmajam lietuviškam bažnytiniam chorui, kaupė natas, turėjo grožinės literatūros biblioteką, užsakinėjo lietuvišką spaudą. Pagrindinis parodos akcentas - menininko tėvo Konstantino Čiurlionio vargonus puošę ornamentiniai medžio drožiniai. Šie drožiniai ir atskiros vargonų dalys iki šių dienų išliko Kabelių bažnytėlėje, Druskininkų apylinkėse. Jų suradimo istorija parodoje pristatyta filmuota medžiaga. Parodos rengėjai tikisi, kad pirmą kartą plačiajai publikai rodomi vargonų fragmentai bus paskata pilnai Konstantino Čiurlionio vargonų, kuriuos, tikėtina lietė ir jo sūnaus, būsimo kompozitoriaus rankos, restauracijai.

Paroda skiriama dailininko ir kompozitoriaus Mikalojaus Konstantino Čiurlionio jubiliejui – 150-osioms jo gimimo metinėms, kurios bus iškilmingai pažymimos 2025- aisiais metais ir Švč. Cecilijos – bažnytinės muzikos, vargonininkų, choristų globėjos dienai paminėti.

Parodos organizatoriai - Vytauto Didžiojo universiteto Menų fakultetas, Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus, Vargonų paveldo centras.

Parodos kuratorė Aušra Česnulevičienė, konsultantė prof. dr. Rasa Žukienė (VDU)

Parodos architektas Saulius Valius, dizainerė Vilma Bražiūnaitė (,,Ekspobalta“)

Renginys skirtas:  Дети , Подростки , bзрослые люди , Пожилые люди
Мероприятие состоялось:
2023 ноября 18
Продолжительность 74 д.
Поделиться