MARIJOS ŠPOKAITĖS KERAMIKOS PARODA „GAMTOS ATSPALVIAI“

Marija Špokaitė – keramikos dirbtuvių „Negalvojanti keramika“ įkūrėja. Profesinius keramikos pagrindus įgijusi Corrie Bain tarptautinėje keramikos mokykloje Barselonoje. Nors keramika domėjosi nuo pat mokyklos, prieš pasinerdama į šią veiklą dirbo
aplinkosaugos mokslų srityje Šveicarijos Technologijų Institute (ETH) Ciuriche. Iki šios dienos aplinkosaugos tema menininkei išlieka labai svarbi – darbe ir kūryboje ji nuolat naudojasi savo mokslinėmis žiniomis apie aplinką.
Parodoje „Gamtos atspalviai“ autorė pristato du kūrybinius projektus, kuriuose keramikos apdailai buvo naudojamos tik tos spalvos, kurias galima natūraliai išgauti iš gamtos Lietuvoje.
Pirmasis kūrybinis-mokslinis projektas yra „Biofuel Waste is Bliss“, atliktas kartu su bendraautore dizainere Agne Kučerenkaite. Šio projekto metu buvo gaminamos ir tiriamos keramikos glazūros, kurių spalva buvo išgaunama vien tik iš Vilniaus Šilumos tinklų sukauptų pelenų liekanų – siekiant išsiaiškinti, kokias spalvas keramikai gali suteikti lietuviško miško kirtimo liekanų pelenai. Projektą finansavo EU Worth fondas ir jis buvo parodytas įvairiose tarptautinėse parodose – Dutch Design Week, Milan Design Week, Material District. 
Antrasis projektas – Marijos Špokaitės asmeninė kūryba dekoruota lietuvišku moliu, jo klodais iš skirtingų vietovių. Gamta per daugybę metų sukuria įvairiausių molio spalvų – natūralių gamtos potėpių – kurias menininkė bando atrasti ir atskleisti. Savo darbams ji ieško, kasa ir apdirba molį, gilindamasi ir stengdamasi pajausti ryšį su pasirinktomis vietovėmis ir jų gamtos istorija bei laiko tėkme. Jaudinantis jausmas ir kartu natūrali nuostaba, pasak autorės, kyla suvokiant, kad dirbi su medžiagomis, kurios Lietuvos žemėje praleido tūkstančius, o kartais net ir milijonus metų.

Kūrybos bendraautorė Agnė Kučerenkaitė
Nuotraukų autorius Darius Petrulaitis

Parodos atidarymas – vasario 3 d. 14:00 val. KVIEČIAME!

Paroda veiks iki vasario 29 d.

Renginys skirtas:  Дети , Подростки , bзрослые люди , Пожилые люди
Мероприятие состоялось:
2024 февраля 03
Продолжительность 27 д.
Поделиться