Filmas „Vasara baigiasi rudenį“

VASARA BAIGIASI RUDENĮ (LIETUVA, 1982)

Režisierius: Gytis Lukšas
Drama
Trukmė: 1.30
Amžiaus cenzas: N-13
Filmas lietuvių kalba

Grįžimas į gimtąją sodybą po ilgo atitolimo niekada nebūna lengvas, ypač kai tenka susidurti su praeities šešėliais. Tokia yra Jakimkaus istorija – vyro, kuris po daugelio metų įkalinimo grįžta į tuščią sodybą, kurioje jo laukia tik šuo ir niūrūs prisiminimai. Sūnus Vilius, pasirodantis vėlai vakare, praneša apie motinos mirtį, įvykusią belaukiant vyro sugrįžimo. Tėvas ir sūnus pradeda naują gyvenimą, kartu dirbdami melioracijoje tolimame vienkiemyje, kurio šeimininkė yra jauna našlė Milda su mažąja dukra.
Jakimkai apsistoja Mildos namuose ir pamažu pradeda atrasti šilumą bei atgaivą draugiškame bendravime. Tačiau ši trapios ramybės idilė nėra amžina – Vilius galiausiai gauna šaukimą į armiją, o išsiskyrimas atrodo neišvengiamas. Darbai baigti, žmonės išsiskirsto, o sniegas užkloja nugriauto Mildos namelio liekanas, palikdamas vienišą kaminą kaip tylų liudijimą apie praeitį.
„Vasara baigiasi rudenį“ – tai ne tik asmeninės dramos, bet ir visos Lietuvos istorijos atspindys. Filmas subtiliai perteikia sovietų valdžios sukeltus pokyčius kaimo gyvenime, individualių likimų tragiškumą ir tautos išgyvenimus. Jakimkaus sugrįžimas asocijuojasi su tremtinių grįžimu iš Sibiro, o jo bandymas rasti vietą pasikeitusiame pasaulyje atskleidžia gilias emocines žaizdas ir viltį atsinaujinti.

Ši subtili ir jautri istorija, perteikta režisieriaus G. Lukšo dėmesį detalėms ir autentiškam nacionaliniam charakteriui, kviečia žiūrovus išgyventi nelinksmą, bet prasmingą kelionę per vieno žmogaus ir tautos likimą.

Renginys skirtas:  paaugliams , suaugusiems , senjorams
Renginys vyko:
2024 rugpjūčio 11
Trukmė 1 val. 30 min.
Dalintis su draugais